Zupę robi się z pomarańczowej soczewicy która ma IG 30 oraz mleka kokosowego z IG 40.
Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym:
pomarańczowa soczewica (szklanka, czyli 200g)
pół dużej cebuli
3 ząbki czosnku
10-15 ziaren czarnego pieprzu
3 liście laurowe
2 łyżki curry
1 łyżka imbiru
puszka mleka kokosowego (400 ml)
litr wody
sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Ziarna pieprzu rozbiłam w moździerzu. Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam w garnku na łyżce oliwy. Dodałam wyciśnięty czosnek. Po chwili dorzuciłam liście laurowe, pieprz, curry i imbir. Dodałam soczewicę, zalałam litrem wrzątku, posoliłam i gotowałam ok. 20 minut, do miękkości soczewicy. Pod koniec wlałam mleko kokosowe i podgrzałam, doprawiłam do smaku pieprzem i solą.
Całość (6 porcji) zawiera:
węglowodany ok. 68 g
kalorie ok. 1420.
Czyli wychodzi 240 kcal i 1 WW na porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz